‘Zeeuwse mosselen in Saint-Tropez’

27 juli 2015 15:59 'Zeeuwse mosselen in Saint-Tropez' | Brasserie Zuiderzoet

De mosselen zijn er weer. Deze zilte lekkernij uit Zeeland is altijd geliefd in de zomer. Onze mosselen worden met passie gekweekt door Zeeuwse kwekers en daarna in ons open kooktheater met eenzelfde passie bereid door onze koks. Kom nu heerlijk ontspannen genieten van mosselen op ons grote terras. Een koud witbiertje erbij of een glas Pinot Grigio wijn… een verwennerij voor de mond!

De mossel is altijd een aparte verschijning en heeft dan ook zowel voor- als tegenstanders. Sommigen beginnen al te watertanden bij het woord mossel en andere beginnen juist te gruwelen. Maar wat weten we nu eigenlijk van de mossel? Hieronder een aantal feiten en fabels zodat je straks nog lekkerder van jouw mosseltjes kan genieten!

  • Zijn witte mosselen vrouwtjes en oranje mosselen mannetjes? Dit is dus niet waar! De ene mossel heeft gewoon wat meer pigment dan de andere mossel (genetisch bepaald). De smaak en kwaliteit is precies hetzelfde.
  • Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft.
  • Mosselen zitten boordevol mineralen en vitaminen en zijn rijk aan eiwitten. Een gezonde keuze dus!
  • In een mossel groeit, net zoals bij oesters, soms een pareltje. Wanneer er een korreltje zand in de mossel belandt, beschouwt de mossel dit korreltje als indringer en bedekt hem met parelmoer.
  • Zijn mosselen alleen verkrijgbaar in maanden met ‘r’ erin? Nee, dit is een fabel! Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’. Dit kwam door een gebrek aan koeltransport. Tegenwoordig zijn Zeeuwse mosselen van juli tot april te verkrijgen. Vanwege het voortplantingsproces is de mossel van half april tot juli niet geschikt voor consumptie.

Zo, met deze weetjes op zak ben je klaar om te komen proeven. Tot snel bij Zuiderzoet! Reserveren kan hier.