Terug van weggeweest: Cavolo Nero (Palmkool)

14 december 2015 16:55 Terug van weggeweest: Cavolo Nero (Palmkool)

Bij het bestuderen van onze nieuwe menukaart heb je wellicht even stil gestaan bij ‘Cavolo Nero kool’. Cavolo Nero, ook wel Palmkool genoemd, hoort thuis in het rijtje van de vergeten groenten. Onze chef-kok Thijs van Soeren vond het hoog tijd om deze groente weer voor te stellen!

Vanwaar de naam Palmkool?

In Nederland is de naam ‘palmkool’ te danken aan het uiterlijk: de kool heeft lange smalle bladeren en tijdens de groei gaat de plant steeds meer op een miniatuur palmboompje lijken. Vooral in de bloeiperiode is de plant daarom een aanwinst voor je siertuin.

Waar komt het vandaan?

Cavolo Nero is een kool afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied. Het wordt tegenwoordig veel gegeten in Italië en is een belangrijk ingrediënt van de Toscaanse soep. Toch werd deze palmkool tot in de 19e eeuw volop in Nederland verbouwd. Door onduidelijke redenen is de palmkool daarna verdrongen door zijn zusje; de boerenkool.

Waar smaakt het naar?

Chef Thijs van Soeren legt uit: ‘De smaak is ’s winters stevig met een klein bittertje en doet denken aan de boerenkool. Palmkool kan wel wat zoeter zijn als de vorst er overheen is geweest. Het blad kan kort gekookt worden, maar is ook lekker om te roerbakken. De nerf in het blad is wat taaier en kun je het beste verwijderen.’

Benieuwd of hongerig geworden? Kom deze vergeten groenten ontdekken in ons restaurant!