Internationaal gezelschap vindt inspiratie in Zuiderzoet

internationaal-gezelschap-vindt-inpsiratie-in-zuiderzoet-congreslocatie-zuiderzoet

Agrariërs uit alle windhoeken bijeen voor tiendaagse conferentie van Nuffield

4 april 2018 – Ruim honderd agrariërs uit alle windhoeken van de wereld kwamen in maart samen in Zuiderzoet voor het tiendaagse Contemporary Scholars Conference (CSC) van Nuffield. Zij deelden kennis, inspiratie en inzichten over ontwikkelingen in hun vakgebied met elkaar. Zuiderzoet, de brasserie met zaalruimte en overnachtingsmogelijkheden in Marina De Eemhof in Zeewolde, was volgens Nuffield NL-penningmeester Henk Smith de ideale setting voor het internationale gezelschap.

Reims (Frankrijk), Cavan (Ierland), Brasilia (Brazilië). Wat hebben de steden in dit rijtje met elkaar gemeen? Het jaarlijkse Contemporary Scholars Conference (CSC) van Nuffield vond er in de afgelopen jaren plaats. Zeewolde kan er nu aan toegevoegd worden. Om nog preciezer te zijn: Zuiderzoet, de fraaie brasserie aan het water in jachthaven De Eemhof.

In de agrarische wereld is Nuffield een belangrijke organisatie. Ze geeft vooruitstrevende agrariërs over de hele wereld de kans zich te ontwikkelen. Grondlegger is lord Nuffield, een Britse filantroop die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog een ‘lerend reisprogramma’ in het leven riep, zo valt te lezen op de website van Nuffield NL. Aan het Nuffield Scholarship, zoals het programma heet, hebben de afgelopen 60 jaar meer dan 1800 scholars vanuit de hele wereld deelgenomen; agrariërs met ‘visie, ambitie en duidelijke doelen voor hun bedrijf’.

Kennis opdoen

‘Het gaat om kennis en inspiratie opdoen en netwerken’, zo licht Nuffield NL-penningmeester Henk Smith toe. ‘Deelnemers krijgen een studiebeurs van 7500 euro die ze besteden aan hun achttien maanden durende studieprogramma (hbo+-niveau). De Contemporary Scholars Conference is de jaarlijkse aftrap van dat programma voor de nieuwe lichting scholars. Een tiendaagse conferentie waar agrariërs van over de hele wereld elkaar ontmoeten en worden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen, trends en bewegingen binnen hun vak, zoals nieuwe productiemethodes, nieuwe behoeftes van consumenten en nieuwe managementsystemen. Er zijn spreeksessies, discussies, rondetafelgesprekken, workshops en nog heel veel meer. Vakgenoten leren elkaar kennen en sparren met elkaar. Je trekt ruim een week met elkaar op, zo ontstaat er een hechte band.’

Dit jaar was Zuiderzoet het epicentrum van al die activiteiten. Agrariërs uit onder meer Brazilië, Ierland, Engeland, Amerika, Japan, Armenië, Mexico, Tanzania, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland kwamen er samen. Waarom in Zuiderzoet? Die keuze was niet moeilijk, vertelt Smith. ‘We zochten een locatie in het midden van het land, goed bereikbaar en dicht bij uitvalswegen. We hadden er drie op het oog die daaraan voldeden. Zuiderzoet kwam als beste uit de bus. De locatie is prachtig, pal aan het water. En je kunt er eigenlijk alles: er is een mooie zaalruimte met moderne faciliteiten om plenaire sessies te houden, je hebt er private serres waar je in groepsverband kunt samenkomen, je kunt er ontbijten, lunchen en dineren én je kunt er overnachten in de appartementen van Marina De Eemhof boven de brasserie. Zuiderzoet biedt het totale plaatje.’

Gastvrij en flexibel

Inmiddels kan Smith terugkijken op een geslaagde conferentie. Niet in de laatste plaats dankzij het team van Zuiderzoet, dat tien dagen lang voor de deelnemers van de CSC van Nuffield klaarstond. ‘Alles was tiptop voor elkaar’, zegt Smith. ‘De gastvrijheid, de vriendelijkheid, het meedenken, de sfeer, de zaal, de faciliteiten. En de locatie natuurlijk. Als je de zaal verlaat kun je zó naar buiten lopen, de frisse lucht én een prachtig uitzicht over het water tegemoet.’

Het internationale gezelschap vergaapte zich aan die prachtige, waterrijke omgeving van Zuiderzoet. In het bijzonder looft Smith de flexibiliteit van de Zuiderzoet-brigrade. ‘Als er plotseling verschuivingen waren in het programma, dan was het geen probleem voor het team van Zuiderzoet om snel te schakelen. Sommige Nederlandse agrariërs hadden eigen producten geleverd. Om die te verwerken in het menu voor onze maaltijden was geen probleem. Top natuurlijk. Ontbijt, lunch en diner waren goed verzorgd.’

Zijn slotconclusie? Aanrader, dat Zuiderzoet. ‘Als ik een cijfer zou moeten geven, is dat een 9.’ Nuffield heeft Zuiderzoet en Marina De Eemhof inmiddels weer verlaten, om volgend jaar met de conferentie neer te strijken in Iowa, Amerika. ‘We reizen door!’