Effectief vergaderen – 5 killertips!

02 maart 2016 13:23 Effectief vergaderen - 5 killertips! | Vergaderlocatie Zuiderzoet

Valt het stil tijdens een vergadering en zit uw team gedachteloos uit het raam te staren? Dan zorgen deze vijf tips ervoor dat de hersenen weer worden geprikkeld en uw collega’s aan de slag gaan met creatieve oplossingen.

Tip 1. Bedenk het slechtste idee ooit

Maak een wedstrijdje binnen uw team wie het slechtste idee kan verzinnen. Humor laat stress namelijk verdwijnen, zorgt ervoor dat uw collega’s wat losser worden en ‘out of the box’ gaan denken. Wedden dat zij dankzij deze opmerkingen uiteindelijk met goede ideeën komen?

Tip 2. Ga eens staand vergaderen

Waarom vergaderen we eigenlijk altijd zittend aan een tafel? Staand vergaderen is bewezen efficiënter, want mensen zijn korter van stof en actiever. De Notities maakt u bijvoorbeeld met Post-its of op een whiteboard.

Tip 3. Aan de bar vergaderen

Helaas vinden de meeste vergaderingen nog plaats aan de traditionele vierkante vergadertafel. Uit onderzoek is gebleken dat deze vergaderopstelling veel minder goed scoort dan andere opstellingen. De vierkante tafel heeft namelijk een negatief effect op het groepsgevoel. Wat is dan de beste opstelling? Barkrukken zijn bijvoorbeeld veel beter geschikt voor vergaderingen waarin samenwerking, innovatie en tevredenheid over het overleg centraal staan. Is de vergadering gericht op het delen van informatie? Dan is de ovale tafel veel effectiever. En speciaal voor gevoelige onderwerpen is vergaderen in een huiskamersfeer weer veel prettiger.

Tip 4. Vergaderen op een unieke externe locatie

Een creatieve locatie nodigt uit om buiten de gebaande paden te denken en kan hierdoor helpen om een nieuw licht te werpen op oude problemen of weerstanden. Door te vergaderen op een externe vergaderlocatie, geef je de deelnemers bovendien mee dat je de onderwerpen op de agenda serieus neemt.

Tip 5. Vergader ’s middags

Volgens een onderzoek van TNO kun je het beste vergaderen tussen drie en vijf uur ’s middags. In deze periode is het percentage testosteron in het bloed het laagst en daardoor worden juist de verbale vaardigheden een stuk beter.

Benieuwd wat Zuiderzoet kan betekenen voor uw vergadering? Neem vandaag nog contact met ons op!