De 6 fouten van een teambuilding-dag

09 mei 2016 11:53 De 6 fouten van een teambuilding-dag | Brasserie Zuiderzoet

Het is voorjaar! En dus tijd voor het jaarlijkse teambuildingsuitje of bedrijfsuitje. Het zoeken naar de juiste activiteit en locatie is in volle gang en medewerkers beginnen alweer diep te zuchten. ‘Toch niet weer bowlen hé?’ klinkt het op kantoor. Voor jou als planner de taak om iedereen enthousiast te krijgen en de teambuildingsdag tot een succes te maken! Om te voorkomen dat het een debacle wordt zetten wij hieronder 6 fouten op een rij die je zeker niet mag maken als organisator.

1. Je wilt teveel op één dag

Wees niet te enthousiast met het tijdschema. Je wilt niet hebben dat de medewerkers moeten sprinten, vliegen en weer door moeten gaan. Een van de veelgemaakte fouten is dat de dag helemaal volgepland is met activiteiten. Neem hierbij in gedachte dat je niet in één dag een heel jaar kunt evalueren.

2. Er is geen duidelijk doel

De vraag die je tijdens je teambuildingsdag niet wilt horen is: ‘Waarom doen we dit eigenlijk?’, Mocht dit wel zo zijn dan ben je als organisator niet volledig geweest in de voorbereiding. Belangrijk is om voorafgaand duidelijke doelen te stellen en deze ook te communiceren naar je medewerkers.

3. Een verrassing voor je medewerkers

Wanneer je een ontspannen dag belooft moet dit ook nagekomen worden. Bij het organiseren van een vrijgezellen-dag zijn verrassingen nog te waarderen, maar als je een teambuildingsessie organiseert, zorg er dan voor dat medewerkers weten wat hen te wachten staat. Onthoud hierbij dat verrassingen vaak tot teleurstellingen leiden.

4. Een Powerpoint-marathon houden

Je kent ze wel, die ellenlange presentaties vol spreadsheets. Deze stortvloed aan informatie werkt nu niet bepaald positief op het energieniveau. Zorg er daarom voor dat je de medewerkers bij de activiteiten betrekt!

5. De verkeerde locatie uitkiezen

Als je wilt dat je medewerkers inspiratie opdoen en hun hoofden weer fris krijgen, dan lukt dit niet wanneer je deze dag organiseert in een omgeving die te veel op kantoor lijkt. Zoek dus een inspirerende locatie op een buitengewone plek. De locatie is al de helft van het succes!

6. Geen follow-up na de sessie

Vaak gaat iedereen de dag na de teambuildingsessie weer aan het werk, zonder dat de resultaten van de dag bekend zijn. Als je niet weet hoe de medewerkers de dag ervaren hebben, heb je ook geen informatie die je helpt om het volgend jaar nog beter te doen. Vraag dus wat iedereen aan de dag gehad heeft!

Bij Zuiderzoet zit je altijd goed met het organiseren van het jaarlijkse teamuitje. Neem vrijblijvend contact op voor vragen of ideeën! Wij denken graag met je mee!