Wat betekent ‘in het huwelijksbootje stappen’ eigenlijk?

14 september 2018 12:05 Wat betekent 'in het huwelijksbootje stappen' nou eigenlijk? | Brasserie Zuiderzoet

Met gemiddeld zo’n 40 bruiloften per jaar zien wij bij Zuiderzoet veel bruidsparen het huwelijksbootje instappen. Niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk, zoals de foto laat zien van een bruidspaar van het afgelopen weekend. Maar waar komt dit gezegde nu eigenlijk vandaan? Wat betekent ‘in het huwelijksbootje stappen’? Na onderzoek blijkt dat er twee verklaringen zijn.

Uitleg achter ‘in het huwelijksbootje stappen’

Enerzijds de verklaring van Jan ter Gouw (1814-1894) dat volgens Oudhollands gebruik, de bruid en bruidegom in een versierd bootje naar de kerk voeren. Het bootje was versierd met een kroontje aan de mast. Van dit Oudhollandse gebruik is dus de speekwijze ‘in ’t huwelijksbootje stappen’ overgebleven.

Anderzijds de verklaring dat het huwelijk, en daarmee het gehuwde leven samen, werd vergeleken met de vaart van een schip. Dichter A.W.C. Staring, die leefde van 1767 tot 1840, schreef hierover in een van zijn gedichten. Het huwelijk, gezien als een boot, waar het bruidspaar instapt om hun levensreis te maken. Prachtig toch?!

Stap in het huwelijksbootje bij Zuiderzoet

Zo, nu kunnen jullie met een gerust hart het huwelijksbootje instappen! Download vast onze digitale trouwbrochure op de website en doe inspiratie op. Geïnteresseerd in meer informatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.