Asperges, ze zijn er weer! (Feiten en fabels)

13 april 2017 16:37 Asperges, ze zijn er weer! | Brasserie Zuiderzoet

Dinsdag 11 april is het nationale aspergeseizoen 2017 voor geopend verklaard. Dit betekend dat de witte asperges er weer zijn; voor velen een teken dat de lente nu “echt” is begonnen. En, vanaf heden staan ze bij ons ook weer op de (special)kaart!

Over de asperge gaan verschillende feiten en fabels de rondte. Weet jij ze te onderscheiden? We hebben hieronder de 7 meest voorkomende aspergefeiten- en fabels op een rij:

Feiten en fabels

1. ‘De meest verkochte en geproduceerde asperges in Nederland zijn wit’
2. ‘Asperges groeien maximaal 2 cm per dag’
3. ‘Asperges behoren tot de familie van de lelieachtigen’
4. ‘De meeste asperges worden geproduceerd in Nederland’
5. ‘Asperges maken slank’
6. ‘Asperges zijn lustopwekkend’
7. ‘Alle asperges groeien onder de grond’

De antwoorden:

1. Waar: Maar liefst 97% va de geproduceerde en verkochte asperges zijn de witte asperges.
2. Niet waar: Asperges kunnen op een zonnige dag wel tot 12 centimeter groeien!
3. Waar: De asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen, zoals de lelie, narcis, knoflook en prei.
4. Niet waar: De meeste asperges worden geproduceerd in China! Nederland speelt een belangrijke rol als het aankomt op productie van nieuwe zaden en rassen, maar slechts 1 procent van de totale wereldproductie vindt uiteindelijk in Nederland plaats.
5. Waar: Asperges bevatten erg weinig calorieën: slechts 20 per portie (vijf stengels). Ze bevatten geen vet en zijn natriumarm.
6. Waar: Jazeker! De groente is rijk aan kalium, fosfor en calcium, stoffen die nodig zijn voor het onderhouden en bevorderen van een hoog (seksueel) energieniveau. Maar let wel, asperges kunnen ook een averechts effect hebben als je er te veel van eet.
7. Niet waar: Witte asperges zijn wit omdat ze nooit licht hebben gezien en groeien in aspergebedden, terwijl groene en paarse bovengronds groeien en veel zonlicht zien.